در این مقاله قصد داریم کیسه دهانه باز پرکن را مورد بررسی قرار دهیم.
شرکت تولید کننده انواع ماشین آلات صنعتی با بیش از25 سال سابقه طراحی و ساخت محصولات، به جهت سهولت انتخاب شما مشتریان گرامی ، اقدام به تولید محتوا برای راهنمایی هرچه بهتر شما در انتخاب محصولات خود نموده است.
در ادامه با ما همراه باشید تا با ماشین آلات کیسه دهانه باز پرکن آشنا شویم.
پر کردن مواد پودری در پاکت ها و کیسه ها و در واقع بسته بندی مواد پودری، یک مکانیزم ملزوم برای فرآیند تولید محصولات پودری محسوب میشود و ماشین آلات پرکن بسته به نوع کیسه مصرفی طراحی و ساخته میشود.
ماشین آلات کیسه پرکن دهانه باز :
یکی از انواع کیسه های مصرفی برای بسته بندی مواد و محصولات پودری، کیسه های دهانه باز هستند. این کیسه ها در وزن های مختلف و در ابعاد مختلف تولید میشوند. ماشین آلات مربوط به پرکردن این کیسه ها را ماشین آلات کیسه پرکن دهانه باز یا Open Mouth میگویند. که به صورت دستی و نیمه اتومات یا تمام اتومات ساخته میشوند.
مشخصات فنی دستگاه کیسه دهانه باز پرکن :
دستگاه های مربوط به پرکردن کیسه های دهانه باز شرکت ابراماشین، به چند تیپ تقسیم میشوند. تیپ 1 تا 5 کیلوگرم، تیپ 5 تا 20 کیلوگرم و تیپ 10 تا 50 کیلوگرم. برق مصرفی دستگاه با توجه به ظرفیت و ابعاد دستگاه به صورت تک فاز و سه فاز طراحی میشوند. جنس بدنه دستگاه کیسه دهانه باز پرکن نیز با توجه به نیاز مشتری و نوع پودر ها میتواند به چند صورت ارائه شود. به صورت ورق ها و از جنس آهن، به صورت استیل برای اجزای در ارتباط با مواد و به صورت تمام استیل. سرعت دستگاه قابل تنظیم بوده و در دو حالت کلی هاپر توزین دار و کیسه توزین دار قابل طراحی و اجرا است. این دستگاه ها دارای سیستم PLC یا سیستم رله برد است و اطلاعات عملکرد دستگاه روی صفحه نمایش HMI که در روی دستگاه نصب میشود، قابل مشاهده است.
نحوه عملکرد کیسه دهانه باز پرکن :
شیوه عملکرد دستگاه های کیسه دهانه باز پرکن به این صورت است که مواد پودری از قسمت هاپر توسط لوله ها به پشت نازل منتقل میشود. کیسه ها در جای خود قرار میگیرند و به وسیله جک های بازویی دو طرف دهانه کیسه قرار میگیرد و کیسه در جای خود محکم میشود تا در زمان تزریق و سنگین شدن حالت خود را از دست ندهند. سپس نازل ها شروع به تزریق کرده و مواد پودری را به درون کیسه ها خالی میکند. نازل کیسه های دهانه باز با حجم بیشتری نسبت به کیسه های ولو بگ مواد را منتقل میکنند. و این امر باعث افزایش سرعت راندمان پر کردن کیسه دهانه باز میشود، که البته دلیل آن بدیهی است. پس از پایان تزریق و پر شدن کیسه ها، جک ها آزاد شده و کیسه آماده رفتن به مرحله بعدی است.
هاپر توزین یا کیسه توزین :
ماشین آلات کیسه دهانه باز پرکن در دو نوع کلی طراحی میشوند. به طور خلاصه ماشین آلاتی که در آن وظیفه بچینگ به عهده هاپر است، عملیات توزین با دقت و سرعت بالاتری انجام میگرد. زیرا وزن خالص مواد در آن قابل اندازه گیری است. اما این نوع از طراحی، ارتفاع دستگاه و هزینه ساخت را افزایش میدهد . ولی در نوع کیسه توزینی، طراحی و ساخت ساده تر و ارزان تر خواهد بود و همچنین ارتفاع دستگاه نیز کمتر است. البته این دستگاه نسبت به نوع هاپر توزینی خود، سرعت و البته دقت کمتری دارد.
پر کن دستی و نیمه اتومات کیسه های دهانه باز :
همانطور که از نام آن پیداست در این نوع از طراحی بخشی از عملیات به عهده دستگاه و بخش دیگر آن به عهده اپراتور است. اپراتور باید کیسه ها را جدا کرده و در زیر نازل دستگاه نگه دارد. با استارت دستگاه، بازوهای نگهدارنده، کیسه را در جای خود قفل کنند. در این مرحله بسته به نوع دستگاه کیسه دهانه باز پرکن عملیات بچینگ در هاپر انجام میشود ( اگر به صورت هاپر توزین دار باشد).
سپس مقدار مشخصی از مواد به پشت نازل منتقل خواهد شد. از آنجا درون کیسه تزریق میشود. پس از تزریق کامل، جک ها کیسه را رها میکنند و کیسه روی سینی زیر نازل دستگاه می افتد. حال اپراتور باید دوباره کیسه را از روی دستگاه برداشته، آن را به پالت یا در مراحل بعدی کیسه کردن منتقل کرده و کیسه دیگری زیر نازل دستگاه قرار دهد. دوخت کیسه ها در این روش به صورت جداگانه از دستگاه پرکن انجام میشود.
پرکن های تمام اتومات کیسه دهانه باز :
در مکانیزم کیسه دهانه باز پرکن تمام اتوماتیک، صفر تا صد مراحل پکینگ میتواند به عهده دستگاه باشد و نیروی کار انسانی حذف گردد. استفاده از روبات ها به جای نیروی کار انسانی در این دستگاه ها امری بدیهی است. نحوه عملکرد این ماشین به این صورت است که محلی برای قرار گیری کیسه های خالی روی دستگاه تعبیه میشود. روبات ها کیسه ها را برداشته، باز کرده و در زیر نازل قرار میدهند. جک دستگاه بست میشود و بازوهای آن دور کیسه قفل میشوند. سپس عمل تزریق انجام میشود.
در این دستگاه نیز میتوان از هرکدام از سیستم های هاپر توزین یا کیسه توزین استفاده کرد. پس از اتمام تزریق، جک ها باز میشود. کیسه روی نوار نقاله زیر نازل قرار میگیرد و به مرحله بعدی میرود. در دستگاه های تمام اتوماتیک، معمولا دستگاه های پرکن در اتصال با دستگاه های دوخت دهانه کیسه طراحی و اجرا میشوند. در مرحله بعد کیسه ها به وسیله نوار کانوایر به مرحله بعد میرود و دهانه آنها دوخت میخورد. سپس دوباره با نوار نقاله به محل پالت های بسته بندی عمده میروند.
اجزای ماشین آلات کیسه دهانه باز پرکن :
-
الکتروموتور : موتور محرک نیرو برای شروع به کار دستگاه است که میتوان آن را با استفاده از PLC یا اینورتر هوشمند سازی کرد.
-
هاپر : محفظه نگهدارنده پودر است که میتواند به دستگاه میکسر یا انواع سیستم های انتقال متصل شود. همچنین میتواند به صورت جدا از خود دستگاه یا به صورت متصل به آن طراحی و اجرا گردد. هاپر ها به دو صورت ساده و دارای سینی توزین طراحی میشوند.
-
نازل : لوله انتقال مواد از هاپر به کیسه است. جنس آن معمولا از استیل مقاوم زنگ زدگی است.
-
سینی لود سل : ترازوی دستگاه کیسه دهانه باز پرکن برای انجام عملیات توزین پودر است و میتواند در زیر نازل دستگاه نصب شود؛ که در این صورت وضعیت دستگاه به شکل کیسه توزین تعریف میشود و هم میتواند در زیر هاپر نصب شود که در این صورت دستگاه، هاپر توزین خواهد بود.
-
بازو های نگهدارنده : جک هایی در کنار نازل هستند که دهانه کیسه را به صورت سرتاسری و از دو طرف باز نگه میدارد و وزن آن را در زمان تزریق تحمل میکند.
برای سفارش محصول مورد نظر خود، با کارشناسان ما در ابراماشین تماس بگیرید تا با بررسی شرایط شما، بهترین گزینه را به شما پیشنهاد دهند.