جانبو پرکن چیست و چه کارایی دارد؟
با ما همراه شوید تا جانبو بگ ها و ماشین آلات جانبو پرکن را به طور جامع به شما معرفی کنیم.
شرکت ابراماشین تولید کننده انواع ماشین های میکسر و کیسه پرکن با بیش از25 سال سابقه طراحی و ساخت محصولات، به جهت سهولت انتخاب شما مشتریان گرامی ، اقدام به تولید محتوا برای راهنمایی هر چه بهتر شما در انتخاب محصولات خود نموده است.
در ادامه با ما همراه باشید تا انواع ماشین آلات جانبو پرکن آشنا شویم.
همچنین در مورد پرکن پودر و دستگاه پرکن مایعات در این سایت بخوانید.
بیگ بگ ها یا جانبوبگ ها، کیسه های بزرگ در سایزهای بزرگ برای بسته بندی فله است. این کیسه ها از خانواده گونی محسوب میشوند، قابلیت تحمل وزن 200کیلوگرم تا 2 تن را دارد.از این کیسه ها در حمل و نقل کالای فله و حجیم و در صنایع مختلف غذایی، کشاورزی، مواد معدنی، قیر، پتروشیمی و مصالح ساختمانی استفاده میشود.
مشخصات فنی جانبو پرکن ها :
به طور کلی دستگاه های جانبو پرکن بستگی به نوع مواد انتقالی و شرایط محیط، به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول بیگ بگ پرکن های معمولی هستند که بسته به نوع مواد با سرعت مشخص، هزینه ساخت ارزان تر و سیستم نمایشگر رله برد ساخته میشوند. اما نوع دوم بسته بندی مواد به صورت اتومات است.
سرعت این نوع از کار، حدودا دو برابر نوع معمولی است که اپراتور باید منتظر عملیات حمل و نقل بماند، نوع اتومات مجهز به صفحه نمایش PLC HMI (لمسی) است. دقت وزنی بیگ بگ پرکن ها از 2 تا 5 کیلوگرم مجهز به سیستم کنترل سرعت ریزش است. سیستم تنظیم ارتفاع پرکردن، دمنده های درون کیسه قبل از پرکردن، بازوهای نگهدارنده کیسه و حلقه های نگهدارنده هیدرولیکی، پله و پاگرد فلزی، کانوایر رولی، سیستم شمارنده کیسه و سیستم ویبره برای مواد با ریزش کله قندی، همه از تجهیزات و امکانات دستگاه های جانبو پرکن هستند.
ماشین آلات پرکن کیسه های بزرگ یا جانبو پرکن ها، معمولا به دو روش مختلف طراحی و اجرا میشوند. نوع ساده و اقتصادی و نوع اتومات.
-
جانبو پرکن های اقتصادی :
همانطور که از نام آن پیداست، این دستگاها با هزینه ساخت اولیه کمتر، نسبت به نوع اتومات و حرفه ای خود، مقرون به صرفه تر است. در این نوع از دستگاه های جانبو پرکن ، نحوه عملکرد به این صورت است که ابتدا دستگاه در جای خود متصل به هاپر یا سیلو قرار میگیرد. سپس از جک های تنظیم ارتفاع آزاد شده و پایین می آیند. حال اپراتورها باید کیسه را به طور دستی روی قلاب های نگهدارنده جا بیاندازند و حلقه نگهدارنده کیسه را دور ورودی کیسه فیکس کنند. سپس مجددا جک ها بالا رفته و ارتفاع کیسه را تنظیم میکنند. درون کیسه به فن سانتریفیوژ پر میشود تا از مچاله شدن کیسه در هنگام فشار ورود مواد جلوگیری کند و آن را به درستی باز نگه دارد. سپس عملیات تزریق و پر کردن کیسه ها انجام شده و جک ها مجددا پایین می آیند. حال باید کیسه را از دستگاه جدا کرد و انتقال داد. جدا کردن کیسه به صورت دستی توسط اپراتور، بخاطر وزن بالای کیسه ها پس از تزریق (درحد تنی) کار بسیاری مشکل و پر فشار است. بعد از جدا شدن کیسه از دستگاه نوبت به انتقال آن میرسد. در اینجا اپراتور باید منتظر لیفتراک بماند و دسته های کیسه را برای بازو لیفتراک تنظیم کند تا کیسه توسط لیفتراک منتقل شود و در انتها مجددا مسیر پرکردن بیگ بگ ها از سر گرفته شود. همین امر باعث کاهش سرعت و کاهش راندمان میگردد. البته دستگاه های جانبو پرکن ساده نیز میتوانند به سیستم کانوایر رولی متصل میشوند که طبعا هزینه ساخت را بالا میبرد.
-
جانبو پرکن های اتومات :
در این روش عمل جازدن ، برداشت و گذاشت کیسه ها به کمک دو بازو هیدرولیکی در پشت دستگاه انجام میشود. جک ها پایین آمده و بازو ها به صورت کشویی درون قلاب ها یا دسته های کیسه قلاب میشود و کیسه را بالا میبرد. با تنظیم ارتفاع کیسه، دمنده های سانتریفیوژ دار، با دمیدن هوا به درون کیسه آن را کاملا باز و آماده تزریق یکنواخت میکند. سپس عملیات تزریق انجام میشود. پس از توزین و پرشدن کیسه، نوبت برداشت کیسه است.
جک های اتومات پایین آمده، نگهدارنده هیدرولیکی دور حلقه کیسه آزاد شده، بازو های هیدرولیکی به صورت کشویی عقب رفته و از قلاب دسته های کیسه آزاد میشود. حال کیسه روی پالت و پالت روی سیستم کانوایر رولی است و از آنجا به بیرون از خط منتقل شده و منتظر لیفتراک میماند. لیفتراک پالت ها را جا به جا کرده و بارگیری یا دپو میکند. در همین حین کیسه بعدی زیر دستگاه جانبو پرکن قرار گرفته وپرکردن کیسه فرآیند پیوسته ای را در پیش میگیرد.


انواع روش تزریق در جانبو پرکن ها :
کیسه های جانبو برای انتقال مواد، غلات، سنگدانه ها و غیره در حجم بالا بکار میروند. به همین دلیل ظرفیت بالایی برای پرشدن دارند. در نتیجه نمیتوان ظرفیت مورد نیاز آنها صرفا با هاپر تامین کرد. کیسه پرکن های بیگ بگ از دو روش تزریقی بهره میگیرند. یا در زیر سیلو قرار میگیرند یا به وسیله نوار نقاله حمل مواد تغذیه میشوند.
-
دستگاه های جانبو پرکن زیر سیلو :
نحوه تزریق و تخلیه در سیلو ها به وسیله مکانیزم گرانشی یا ثقلی است. حجم مواد از پایین سیلو به دلیل فشار مواد بالایی تخلیه میشود. در این روش قیف یا هاپر دستگاه در زیر خروجی سیلو قرار میگیرد. مکانیزم تخلیه در ساختمان سیلو ها به دو صورت است.
1) استفاده از شیر ها یا دریچه های تند ریز و کند ریز: که در این روش دریچه ها در دو مرحله باز میشوند. در ابتدای تزریق که نیاز به حجم و سرعت بالا نیاز است و دقت اهمیت ندارد، دریچه ها کاملا باز شده و حجم زیادی از مواد را وارد کیسه میکند.بعد از اینکه کیسه به وزن ایده آل خود نزدیک شد، دریچه تند ریز بسته شده و دریچه کند ریز به کار خود ادامه میدهد تا اصطلاحا وزن کیسه دقت بگیرد. دریچه کم کم بسته میشود و تزریق به پایان میرسد.
2) استفاده از روش روتاری: یعنی مکانیزم تخلیه سیلو به صورت شفت روتاری ( شفت پروانه ای) که با چرخش خود مواد را به بیرون میریزد.

-
تزریق به وسیله سیستم انتقال مواد:
اگر دستگاه جانبو پرکن برای مصارف دیگری مثل معادن، مصالح ساختمانی و سایر پودر ها با ابعاد مختلف مورد استفاده بود باید از سیستم تزریق به وسیله نوار نقاله در انتقال مواد استفاده کرد. انتقال مواد با توجه به نوع ماده به دو صورت انجام میشود.
1) اسکرو کانوایر: از اسکرو برای انتقال و تزریق مواد مواد پودری ریز استفاده میشود. به این شکل که مواد از محل انباشت یا مخزن هاپر خود در جای دیگر به وسیله اسکرو به قیف ورودی بالای دستگاه جانبو پرکن منتقل میکند و به درون کیسه ها میریزد.
2) روش نوار نقاله: این روش سنگدانه ها و مواد پودری درشت تر و خشن تر مناسب است. نحوه انتقال مانند روش اسکرو و احتمالا به صورت زاویه دار خواهد بود. تفاوت با روش اول صرفا به در نوع نقاله است. نوار نقاله تسمه ای لبه دار برای این منظور انتخاب مناسبی است.
اجزای دستگاه های جانبو پرکن:
هاپر: هاپرها محل ذخیره موقت مواد برای تزریق است. هاپرها یا در زیر سیلو قرار میگیرند یا به وسیله اسکرو و نوار نقاله به صورت پیوسته پر شده و مواد را برای تزریق اماده میکنند. روش سومی نیز وجود دارد که بیشتر برای نخاله های ساختمانی یا معادن خاک وسنگدانه و سیمان استفاده میشود. در این روش هاپر ها به وسیله لودر در حجم بالا پر میشوند.
سیستم کانوایر رولی: کانوایر رولی با استفاده از غلطک ها برای حمل کیسه ها بعد از پرشدن در زیر نازل قرار دارد و میتواند به صورت طراحی شود. به صورت موتور دار یا به صورت هرزگرد که در این روش اپراتور باید کیسه را روی غلطک ها هل دهد.
سیستم ویبره : بعضی از مواد پودری در هنگام تزریق به صورت کله قندی انباشت شده و یکنواخت پر نمیشوند. این مورد باید مسدود شدن نازل میشه. برای حل این موضوع از دستگاه ویبره در زیر کیسه استفاده میشود تا هماهنگ با تزریق کیسه را تکان داده و ریزش مواد را یکنواخت کند.

برای سفارش محصول مورد نظر خود، با کارشناسان ما در ابراماشین تماس بگیرید تا با بررسی شرایط شما، بهترین دستگاه جانبو پرکن را به شما پیشنهاد دهند.