برای آشنایی با انواع میکسر مایعات ، نحوه عملکرد و مشخصات هرکدام به ادامه مطلب بروید.
ابراماشین ارائه دهنده ی کلیه ی خدمات طراحی و ساخت ماشین های انتقال، میکسر و پرکن، جهت سهولت در آشنایی شما مشتریان گرامی با محصولات خود، اقدام به تهیه مقاله آشنایی با میکسر مایعات کرده است. لازم به ذکر است کلیه ی حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به شرکت ابراماشین میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلا مانع است .
همچنین در مورد میکسر پودر و میکسر مواد خمیری بخوانید!
ماشین آلات میکسر مایعات :
میکسر ها یا همان دستگاه های همزن، در ابعاد و ظرفیت های بزرگ و صنعتی، کاربرد های متفاوت دارند. یکی از این کاربرد ها، مخلوط کردن و همگن ساختن انواع مایعات است. ماشین آلات میکسر مایعات طیف گسترده ای از کاربری ها را از جمله کاربرد های شیمیایی، غذایی، دارویی، بهداشتی، صنعتی،نفت و پتروشیمی، آرایشی بهداشتی و حتی تصفیه آب را شامل میشوند؛ که هرکدام از این کاربری ها دارای ظرفیت های مافاوت و ملزومات متفاوت است؛ که کار انتخاب محصول را برای مشتریان مشکل میکند.
مشخصات فنی :
مایعات ، خود دارای انواع گوناگون و با خواص گوناگون هستند. درنتیجه برای ساخت دستگاه های مورد نظر ابتدا باید از خواص و ویژگی های مایعی که قصد اختلاط آن را داریم آگاه باشیم. آیا مایعات ما اسیدی و خورنده هستند یا برعکس از مواد خوراکی یا بهداشتی و دارویی؟
بسته به نوع ماده ، مقدار و وزن و کاربرد آن، میتوان مشخصات فنی را برای دستگاه های میکسر مایعات تعریف کرد. اما به طور کلی میتوان گفت ساخت بدنه و شاسی دستگاه ها از فولاد ضد زنگ بوده اما بدنه ی آنها که با مواد در تماس هستند، برای مواد خورنده و اسید ها از استیل 316، برای آب و مایعات سبک که خورنده نیستند از استیل 304و 201 استفاده میشود. لازم به ذکر است که از جنس استیل ضد زنگ بیشتر در موارد استفاده از مایعات خوراکی، بهداشتی و دارئیی استفاده میشود. در غیر این صورت مثلا برای روغن های صنعتی که خورنده و عامل ایجاد زنگ نیستند از آهن در ساخت بدنه ی میکسر ها میتوان استفاده کرد. همچنین گاهی برای کاهش هزینه های ساخت و تولید میتوان از جنس بدنه ی پلی اتیلن استفاده کرد. به طور حتم این روش علاوه بر کم هزینه بودن، معایبی نیز دارد که میتواند بدنه ی میکسر را آسیب پذیر کند. اما به هر ترتیب روشی ارزان و مقرون به صرفه است.
ولتاژ مورد نیاز برای دستگاه های میکسر مایعات نیز بسته به ظرفیت و ابعاد و نوع مایعاتی که قصد اختلاط آن را داریم از تک فاز به سه فاز متغییر است. مساله مهم در انتخاب دستگاه ها ظرفیت و سرعت آنهاست که با هم رابطه ی متقابل دارند. در واقع هرچه ظرفیت مخزن بالاتر برود، با بیشتر شدن ابعاد پره ها سرعت کاهش میابد. به طور متوسط سرعت این دستگاه ها برای پره های بزرگ دور پایین، 63 دور بر دقیقه است. اما برای پره های کوچک به صورت توربو بوده و از 900 تا 1400 دور بر دقیقه میچرخد. میکسرهای رنگ از این نوع است.
نحوه عملکرد :
نحوه عملکرد دستگاه های میکسر ساده است. به طور خلاصه مایعات از یک سمت دستگاه وارد شده، درون مخزن باهم مخلوط میشوند و از دریچه ی زیر دستگاه تخلیه میشود. اما به طور مشخص دز میکسر های عمودی که معمولا ظرفیت آنها بیشتر نیز هست، مایعات از بالا وارد شده، توسط جاذبه به انتهای مخزن میرسد، با چرخش پره ها، مایعات به بالا میروند و مجددا از میان پره ها پایین رفته و مخلوط میشوند. در میکسرهای افقی ظرفیت مخزن پایین تر بوده و با توجه به نوع پره ها، مایعات با استفاده از جاذبه زمین و حرکت بالا و پایین پره ها، به صورت رفت و برگشتی با هم مخلوط میشوند. برای میکس کردن مایعات در اکثر موارد از مخزن های عمودی استفاده میشود و میکسر های افقی کاربرد چندانی برای مایعات ندارند.
انواع میکسر ها :
انواع ماشین آلات میکسر مایعات، طیف وسیعی از محصولات را شامل میشود که صحبت درباره تمامی آنها بر اساس ابعاد، ظرفیت مخزن، سرعت مورد نیاز، جنس مواد، درجه ویسکوزیته و … امری تخصصی و غیر ضروری است. اما شاید بهترین و کاربردی ترین نوع دسته بندی انواع میکسر ها، دسته بندی آنها به میکسر مایعات رقیق و میکسر مایعات غلیظ است که میتوان تمامی مشخصات فنی مورد نیاز انواع دستگاه های میکس مایعات را در آنها تعریف کرد.
-
مایعات غلیظ :
برای تعیین غلیظ و رقیق بودن مایعات، نمیتوان تنها به ظاهر آنها اکتفا کرد. در واقع درجه ی ویسکوزیته ی مواد است که میزان غلظت را مشخص میکند. ویسکوزیته اصطلاحی فیزیکی برای خواص مواد است که به طور مشخص میزان مقاومت ماده به جاری شدن را در قالب عدد تعریف میکند. در نتیجه هر اندازه که درجه ویسکوزیته ی یک مایع بیشتر باشد یعنی مقاومت آن به روان شدن بیشتر بوده و آن مایع غلیظ تر است ؛ و هرچه این عدد کمتر باشد مایع روان تر خواهد بود. با این تفاسیر، برای میکس مایعاتی که درجه ویسکوزیته بالایی دارند و غلیظ هستند؛ در اصل نیروی بیشتری مورد نیاز است. به همین دلیل برای اختلاط بهتر باید از ابعاد بزرگتری از پره ها استفاده کرد که همین امر فشار بیشتری به موتور وارد میکند. نتیجتا برای مایعات غلیظ باید از پره های بزرگتر در ظرفیت مخزن مورد نیاز مشتری با سرعت اختلاط کمتر استفاده کرد. اصطلاحا این نوع دستگاه ها را میکسرهای دور پایین مینامند. فرم پره ها برای میکس مایعات غلیظ و خمیر مانند، میتواند به صورت ریبون باشد. اما از پره های صاف و پهن نیز میتوتن بهره ی کافی را برد.
-
مایعات رقیق :
اختلاط مایعات رقیق فشار کمتری را شامل میشود و خود مایع در طول کار پره ها با جا به جایی و پاشش بیشتر با هم مخلوط میشوند. مخزن این نوع مایعات نیز بیشتر به صورت عمودی بوده و فرم پره ها نیز به صورت های مختلفی طراحی میشود. از اشکال صاف و پهن تا پره ای و خورشیدی؛که قاعدتا نوع صاف آن عملکرد بهتری دارد. دستگاه های میکسر مایعات رقیق با کوچکتر شدن طول پره ها و افزایش سرعت گردش، به 1400 دور بر دقیقه نیز میرسند و اصطلاحا میکسر توربو نامیده میشوند.
ویژگی ها و مزایای ماشین آلات میکسر مایعات :
افزایش راندمان تولید و قابلیت میکس مواد و محلول هایی که به لحاظ شیمیایی خورنده یا آسیب زا هستند، در این دستگاه ها و دور از تماس انسانی از بزرگترین مزایای دستگاه به شمار میرود.
همچنین، دستگاه های میکسر علاوه بر مخلوط کردن مواد و مایعات قابلیت اضافه کردن ویژگی های کاربردی دیگری به خود را دارند. به طور مثال میتوان با اضافه کردن قابلیت توزین،از جرم مواد ترکیب شده باخبر شد. یا حتی با تعریف کردن ویسکوزیته مایع، به جای وزن از واحد های دیگری مانند لیتر استفاده کرد. همچنین میتوان با اضافه کردن محفظه پاشش اسانس ها یا ادتیو ها و حتی پودر به محلول، در طراحی میکسر ها ، خط تولید محصول را تکمیل کرد. به طور مثال میکسر های High Shear اضافه کردن پودر به محلول را دارا میباشد.
در نهایت به دلیل تنوع بالای محصولات میکسر مایعات ، مجموعه ی ماشین سازی ابرا ماشین، با توجه به نوع محصول و نیاز های شما عزیزان، اقدام به طراحی و ساخت انواع ماشین آلات میکسر کرده که منحصرا منطبق با نیاز های شماست. کافی ایست برای راهنمایی و مشاوره با کارشناسان ما تماس بگیرید.