اگر شما هم قصد دارید با دستگاه الواتور تسمه ای آشنا شوید، بهترین گزینه را انتخاب کرده اید.
ابراماشین ارائه دهنده ی کلیه ی خدمات طراحی و ساخت ماشین های انتقال، میکسر و کیسه پرکن، جهت سهولت در آشنایی شما مشتریان گرامی با محصولات خود، اقدام به تهیه ی این مطلب کرده است. لازم به ذکر است کلیه ی حقوق مادی و معنوی این مطلب متعلق به شرکت ابرا ماشین میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلا مانع است .
به طور خلاصه الواتور تسمه ای، یک ماشین انتقال عمودی و سطح به سطح است .در ساختار این دستگاه ، کاسه ها یا باکت ها به یک تسمه یا نوار وصل شده اند. تسمه ها با چرخش غلطک ها که نیروی محرکه خود را از الکتروموتور تامین کرده، حرکت می کنند و موجب حرکت کاسه ها و در نتیجه انتقال مواد می شوند.


کاسه ها از قسمت ورودی در پایین الواتور، مواد را به شکل فله ای بارگیری کرده و در قسمت خروجی در راس الواتور، با سرعت بالا پرتاب شده و تخلیه میشوند.با توجه به سرعت بالای حرکت تسمه ، موجب کاهش هزینه های عملیاتی الواتورها می گردد، در باکت الواتورهای تسمه ای معمولا تخلیه مواد با استفاده از نیروی گریز از مرکز و با سرعت بالا انجام می شود.
مشخصات فنی و انواع الواتور های زنجیری :
به لحاظ فنی، دستگاه های الواتور تسمه ای معمولا ظرفیت باربری از 10 تا 120 تن در ساعت را دارا هستند. ابعاد و ارتفاع آنها میتواند تا 40 متر و حتی بیشتر باشد. که بسته به محیط کارگاه و نوع استفاده از آنها متغییر است.سرعت حرکت بهینه در دستگاه های الواتور تسمه ای نسبت به نوع زنجیری آن کمتر بوده، اما با نصب اینورتر روی موتور میتوان سرعت را دسته بندی کرد. جنس بدنه ی این دستگاه معمولا از از ورق های ST37 3میلیمتر برای هدر و فوتر و از ورق های ST37 2میلیمتر برای کاور بدنه استفاده میشود.قابلیت دستیابی به سرعت بالای ساخت ، باعث شده تا هزینه های اولیه ساخت این دستگاه نسبت به نوع زنجیری آن کمتر باشد.بسته به ظرفیت دستگاه ، نوع مواد انتقالی، وزن مواد انتقالی، دمای مواد انتقالی و عرض باکت ها از تسمه های نخ دار یا ساده و در طول، پهنا و ضخامت های مختلف استفاده میشود.این تسمه ها در برابر نور، سایش، روغن و رطوبت مقاوت دارند و ضد استاتیک اند.

-
الکتروموتور گیربکس :
الکترو موتور ها، موتورهایی هستند که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند.این ماشین از طریق ایجاد یک میدان مغناطیسی در سیم پیچ خود، انرژی الکتریکی را به گشتاور تبدیل کرده و این گشتاور از طریق شفت خروجی موتور که به غلتک های دستگاه متصل میشود و آنها را میچرخاند.
-
قاشک یا کاسه ها برا برداشت، مراقبت و باربری :
باکت ها یا قاشک ها، ظروفی کاسه ای شکل است که به تسمه ی الواتور متصل شده و با گردش حول محور گشتاوری درام های بالا و پایین دستگاه ، عمل انتقال مواد را از پایین به بالا انجام میدهد. باکت ها در طول مسیر خود، از سمت فیدر دستگاه پر شده و بالا میروند؛ و وقتی به انتهای مسیر خود رسیدند ، حول درام بالا چرخیده و بار خود را درون میکسر، هاپر، کانوایر یا هر مخزن دیگری تخلیه میکنند و دوباره وارد مسیر خود میشوند. جنس و سایز باکت ها با توجه به نوع ، سایز ، وزن و دمای موادی که قصد انتقال آن را داریم بستگی دارد.



-
تسمه (Belt) :
تسمه ی الواتور ها معمولا از جنس برزنت از پلی استر مخصوص است که اونس تسمه را تعیین میکند.اونس برابر با مقاومت کششی تسمه است. تسمه ها در ضخامت های مختلف تولید میشوند ؛ که در آنها کابل های نازک که به اصطلاح به آنها نخ میگویند ، به صورت طولی درآنها اجرا میشود و تسمه را تقویت میکند.این تارها دراصل مقاومت کششی تسمه را بالا میبرد. تعداد این لایه ها و ضخامت تسمه بستگی به طول تسمه دارد. همچنین این تسمه ها در پهنای 4اینچ تا 6 اینچ و بیشتر، بسته به ظرفیت (وزن حملی) دستگاه متفاوت است. هرچه وزن تسمه سبک تر باشد، فشار کمتری جهت نیروی محرکه لازم است.در اینجا نکته ای که قابل ذکر است این است که تسمه ها در معرض آسیب و فرسایش هستند.چنانچه برای مواد پودری در سرعت های بالا به کار روند، با پاشش پودر، به مرور دچار خوردگی میشود و کابل های میانی آن بیرون میزد و همین امر باعث پوسیدگی بلت میشود.



نحوه اتصال باکت ها به تسمه :
بدیهی ایست که پیچ و مهره ، اصلی ترین روش برای اتصال باکت ها به بلت است.این عملیات روی زمین انجام میشود.فاصله های قاشک ها از هم را تعیین میکنند، روی تسمه علامت گذاری و سوراخ کاری انجام شده ، سپس پیچ ها را ار داخل سوراخ های تعبیه شده در پشت باکت رد کرده و از داخل باکت مهره را محکم میکنند.با سفت کردن مهره ها، نک های پشت گل پیچ درون گوشت تسمه فرو رفته و در جای خود فیکس میشوند.



-
نحوه دوخت ابتدا و انتهای تسمه :
پس از سوار شدن تسمه روی غلتک ها ، ابتدا و انتهای آن را اورلب کرده و به روش های مختلف، از جمله چنگکی، پیچ و پرچ ، اصطلاحا دوخت میخورد و سپس رگلاژ میشود.



-
ترمز یک طرفه :
ترمز یک طرفه در الواتور های تسمه ای بیشتر در مواقعی استفاده میشود که ظرفیت و ارتفاع الواتور بالا باشد. اگر دستگاه به هر دلیلی مثل قطعی برق خاموش شود، وزن موادی که روی تسمه ی الواتور در حال بالا رفتن است ، تسلیم جاذبه شده و با سرعت مسیر حرکت خود را ریورس میکنند. تا جایی که به زمین برسند. تکرار این اتفاق در ظرفیت و ارتفاع های زیاد ، منجر به آسیب به دستگاه میشود. در چنین شرایطی، برای پیشگیری این قبیل حوادث در الواتور های تسمه ا ی، مانند آسانسور های معمولی از سیستم ترمز یک طرفه بهره میبرند.که در هنگام قطعی برق و خاموش شدن ناگهانی ، تسمه و بارآن را در جای خود نگه دارد.
-
درام بالا و پایین :
غلتک نوار نقاله که به آن پولی یا درام نیز گفته میشود؛ یکی از اجزای اصلی ماشین آلات نوار نقاله است. تسمه ها در ابتدا و انتهای مسیر خود به دور درام پایین و بالا محدود میشوند. بسته به جهت حرکت نوار نقاله ها درام ابتدایی را درام محرک و درام انتهایی را درام متحرک میگویند. الکترو موتور ها که معمولا در بالای الواتور قرار میگیرند ، به درام محرک وصل میشوند.در واقع درام روی شفت الکتروموتور به وسیله ی یاتاقان بلبرینگی سوار شده و گشتاور موتور را به تسمه منتقل میکند. اندازه ی درام ها محدودیتی ندارد.و از 2 اینچ تا 50 اینچ در بازار وجود دارد . جنس آنها نیز به نوع استفاده و سایز نوار و میزان اصطکاک مورد نیاز متفاوت است. اما جنس بدنه ی آنها فلزی و در مواقع مورد نیاز دارای روکش لاستیکی است.



-
اینورتر (Inverter) :
اینورتر دستگاهی الکترونیکی ایست با عملکرد دقیق و هوشمند، که با اتصال به الکتروموتور ها ،میتواند ولتاژ، گشتاور، جهت و سرعت را در موتور کنترل کند.اینورتر ها در ولتاژ ها و فاز های متفاوت در بازار موجود است.


-
سیستم ریگلاژ :
ریگلاژ به معنی نظم دادن به اجزای ماشین آلات و دستگاه های صنعتی ایست.به منظور فیکس شدن تسمه روی درام ها و رسیدن به کشش مطلوب، بعد از نصب باید عمل ریگلاژ انجام بگیرد. همچنین بعد از استفاده مکرر از دستگاه ، تسمه رفته رفته دچار کشش شده و شل میشود. به همین دلیل باید عمل ریگلاژ به صورت دوره ای انجام شود. ریگلاژ میتواند هم به صورت اتومات و هم به صورت دستی، بسته به نیاز شما روی الواتور تعبیه گردد.
-
نحوه عملکرد الواتور تسمه ای :
نحوه عملکرد الواتور تسمه ای به این صورت است که اینورتر تنظیمات موتور را انجام داده ، موتور شروع به گردش میکند.گشتاور موتور از طریق شفت بیرونی آن به درام ها یا غلطک ها منتقل شده و آنها تسمه را میگردانند.تسمه و باکت هایی که روی آن نصب است رو به بالا شروع به حرکت کرده و قاشقک ها را از محل مخزن هاپر یا فیدر دستگاه پر کرده و بالا میبرد. در نهایت پس از رسیدن به راس الواتور با نیروی گریز از مرکز باکت های خود را خالی میکند.به دلیل اینکه تسمه به آرامی حرکت میکند میتواند طول بیشتری را نسبت به زنجیر طی کرده و به همین دلیل میتوان آن را ارتفاع های بالاتر ساخت.
-
تعمیر و نگه داری الواتور های تسمه ای:
بر طبق تجربیامان ، میدانیم که اجزای متحرک یک دستگاه بیشتر در معرض ساییش هستند. برای کاهش هزینه های تعمیر و نگه داری این دستگاه بایدبازرسی نواربه صورت پیوسته ومنظم انجام شود. زیرا تعویض تسمه دراین دستگاه امری زمان بر و پرهزینه است.
-
مزایا ی و معایب استفاده از الواتور تسمه ای:
وزن سبک، سرو صدا و ارتعاش کم، سرعت ساخت بیشتر و هزینه ی تعمیر و نگه داری کمتر نسبت به نوع زنجیری آن ، سرعت قابل تنظیم در صورت نصب اینورتر، اشغال فضای کمتر، و نیاز به تعداد کم غلطک برای پشتیبانی آن، از مزایای این دستگاه است. اگرچه محدودیت کار با مواد گرم و بالا بودن زمان تعویض تسمه نیز از معایب این دستگاه است.
شرکت ابرا ماشین با زمینه ی ساخت دستگاه های الواتور با ظرفیت های متفاوت ، آماده ی خدمات رسانی به شما عزیزان است. برای خرید دستگاه های انتقال صنعتی میتوانید با شرکت ماشین سازی ابرا ماشین تماس بگیرید تا کارشناسان بهترین گزینه را به شما عزیزان پیشنهاد دهند.